SDA / Jak získat svou první práci v IT v roce 2023

Jak získat svou první práci v IT v roce 2023

Jedna z nejčastěji položených otázek před vstupem do IT jsou: jak získat svou první práci v IT? Najdu si práci i bez škol a titulu? Odpověď je jednoduchá – rozhodně ano!
IT odvětví se neustále vyvíjí a je otevřeno každému. Zjisti, jak se můžeš v IT uplatnit bez předchozích zkušeností. 

První práce v IT hned po dokončení kurzu!

Během kurzu máš možnost popřemýšlet, jakým směrem chceš svou kariéru v IT vyvíjet a jak by měla vypadat. Určitě ti doporučujeme také během kurzu procházet pracovní nabídky a seznámit se s trhem práce v IT oboru, kde zjistíš, jaké jsou na jednotlivých pozicích požadavky.
Je potřeba brát v potaz, že některé pracovní nabídky jsou inzertované pouze pro zkušené specialisty na seniorní úrovni, ale čím dál více firem otevírá své brány pro úplné juniory bez zkušeností. 

Doporučujeme ti také kontaktovat přímo danou firmu a zjistit, jaké jsou jejich pracovní nabídky. Ne všechny inzerce jsou totiž zveřejněny na populárních pracovních portálech.

Hned po kurzu, ale i během něj, ti doporučujeme začít zasílat životopisy na pracovní nabídky a zúčastnit se výběrových řízení. Po kurzu je totiž tvá motivace ještě vysoká a veškeré znalosti získané na kurzu jsou čerstvé.
To ale není vše! Podle specialistů je nejlepší doba na hledání nové práce v září a říjnu, kdy končí spousta studentských stáží a firmy otevírají nové pracovní pozice. Skvělá doba je také začátkem roku v lednu a únoru, kdy firmy stanovují nové rozpočty na následující rok.

Podpora specialistů a mentorů

Naše kurzy nejsou pouze o programování, ale i o získávání znalostí v IT oblasti.
Naši studenti se naučí, jak získat svou první práci, jak se v oboru uplatnit, ale i to, jak by se měli prezentovat na profilu LinkedIn a jaké parametry by měl obsahovat jejich životopis.

Součást kurzu je také příprava na úspěšný pohovor.

Také je potřeba zmínit, že naše akademie nabízí variantu kurzu – garance práce, kde studentům pomáháme po dokončení studia s hledáním jejich prvního zaměstnání. Tato garance probíhá 3 měsíce po dokončení kurzu a je velice atraktivní právě pro někoho, kdo nemá v oboru vůbec žádné zkušenosti. 

Stáž a první práce – získávání zkušeností je důležité!

Začátek tvé kariéry v IT může začít třeba stáží, nebo zkušební dobou na juniorské pozici.
V tomto období jde převážně o zaučování a získávání zkušeností, které hrají potom v kariérním postupu klíčovou roli. Nečekej tedy hned na začátku vysoké výdělky.
Trpělivost růže přináší! 

Jakmile do oboru vstoupíš a získáš své první zaměstnání, je potom již velice jednoduché dosáhnout kariérního postupu a vyššího platu. První práce je tedy převážně o získávání zkušeností, rozšiřování svých znalostí a zvyšování své orientace v oboru.

Jak tedy najít svou první práci v IT bez předchozích zkušeností? 

77% firem v EU hlásí obtíž s hledáním specializovaných zaměstnanců s potřebnými digitálními znalostmi, což je důvod, proč je právě teď ten nejlepší čas začít na svých znalostech a zkušenostech v IT pracovat. Je to způsob, jak si zajistit stabilní budoucnost a nebát s tak o ztrátu zaměstnání. Práce v IT je tedy teď pro tebe opravdu na dosah ruky.
Záleží pouze na tobě! 

Připravili jsme pro tebe pár tipů, které ti pomůže k dosažení úspěch!

  1. Představ si, jak by měla tvoje ideální kariéra v IT vypadat.
    Technologické odvětví není pouze o programování, ale i o široké škále dalších oborů a možností. Můžeš se třeba vyvíjet směrem software testera nebo UX/UI designéra.
  1. Uč se a rozvíjej své dovednosti.
    Pro získání práce v IT je potřeba mít ty správné znalosti. Začátečníci by měli začít se základními znalostmi programování a tvorby webových stránek. Nauč se pracovat s populárními programy a softwary používanými napříč odvětvím. 
    Co je na tom nejlepší? To vše se můžeš naučit na našich kurzech pod vedením zkušených mentorů. 
  1. Vytvoř si portfolio
    Portfolio je kolekce projektů, které ukazují tvé znalosti a zkušenosti v oboru.
    Je to podstatná věc, která uchazeči pomůže při získávání práce a náborářskému týmu usnadní rozhodování, zda budete pro danou pozici ten pravý kandidát.
    Je proto potřeba mít portfolio i životopis opravdu detailně a přehledně vypracované. 
  1. Spolupracuj na Open Source projektech.
    Spolupracovat na Open Source projektech je skvělá možnost, jak si rozšířit své znalosti a získat více zkušeností. Při této spolupráci máš možnost spolupracovat se zkušenými specialisty z oboru. 
  1. Hledej stáže a juniorské pozice
    Hledej stáže a pozice ve firmách, které poskytují možnost získat zkušenosti a znalosti v oboru. Některé firmy nabízejí i placené možnosti, což může být skvělá šance pro první příjem ještě při zaučování.
  2. Uprav si životopis a motivační dopis podle požadavků
    Než zašleš firmě svůj životopis,  podrobně si přečti všechny požadavky dané pracovní příležitosti a uprav si dle inzerce svůj životopis. Náborářům to velmi pomůže při rozhodování, zda budeš pro firmu odpovídajícím kandidátem.

Začít svou kariéru v IT oboru a změnit své stávající zaměstnání je skvělá možnost, jak si zajistit svou budoucnost a začít úplně nový život. Pokud jsi se dočetl/a až sem, pak máš za sebou již první krok ke změně a vedeš si skvěle! 

Pamatuj, že pokud se to nepodaří hned napoprvé, není to důvod vzdát se. Pouze vytrvalost tě odmění více, než si umíš představit a vzdělání v IT ti přinese celoživotní odměnu. 
Víme, že začínat svou kariéru úplně od začátku může být stěžejní a jak už to tak bývá s každou cestou, vždy je potřeba mapa k dosažení cíle. Pomůžeme ti na tvé cestě za novou kariérou a můžeš od nás očekávat podporu po celou dobu studia i při tvých začátcích. 

Zúčastni se bezplatného webináře o tebou vybrané technologii a zjisti tak k danému oboru více informací.

Zaregistrovat se na bezplatný webinář