SDA / Jak si vybrat tu správnou cestu v IT?

Jak si vybrat tu správnou cestu v IT?


Software Tester: Vstupní brána do světa IT

Pokud jsi začátečníkem v oblasti IT, není třeba se bát. Pozice Software Testera je vynikajícím vstupním bodem. Tato role ti umožní získat cenné zkušenosti s testováním softwaru a pochopit základní principy vývoje. Kromě toho, že se seznámíš s procesy a metodikami testování, získáš cenný přehled o fungování softwarového vývoje. To ti může později pomoci při rozhodování o specializaci na konkrétní programovací jazyky či technologie.

2. Java a JavaScript: Univerzální jazyky s mnoha možnostmi

Pokud toužíš po programování, jsi na správné cestě. Přestože mají tyto programovací jazyky podobné názvy, jejich funkčnost a účel jsou zcela odlišné. Jazyky Java a JavaScript patří mezi ty univerzální, které tě mohou zavést do mnoha odvětví IT. Java je široce využívána ve vývoji aplikací a softwarů pro různá zařízení. Na druhé straně JavaScript dominuje ve webovém vývoji.Je nepostradatelným jazykem pro vývoj interaktivních prvků na webových stránkách. Umožňuje dynamicky měnit obsah stránky, reagovat na uživatelské akce a vytvářet moderní webové rozhraní.


3. Data Science: Pro analytiky a milovníky čísel

Pokud se cítíš být analytickým jedincem, Data Science může být ta správná cesta. Toto odvětví se zabývá analýzou a interpretací dat s cílem získat cenné poznatky a predikce pro vývoj firmy. V Data Science se setkáš s programovacími jazyky jako Python, R a mnoha dalšími nástroji pro práci s daty. Součástí tohoto odvětví je také takzvaně “Machine learning” (Strojové učení), což je vědní disciplína v rámci umělé inteligence (AI), která se zabývá schopností počítačů učit se a vylepšovat své výkony na základě zkušeností z dat. 

4. UX/UI Design: Pro kreativce s vizí

Pro ty s uměleckým cítěním a schopností vidět věci jinak, je UX/UI design skvělou cestou. Tato disciplína se zaměřuje na vytváření uživatelsky přívětivých a esteticky působících uživatelských rozhraní. Zahrnuje prvky designu, psychologie uživatele a interakčního designu. Zjednodušeně se zabývá vzhledem webových a mobilních aplikací a jejich srozumitelností pro koncového uživatele.

5. Python: Univerzální jazyk s mnoha využitími

Nakonec, pokud stále váháš, může být Python tou správnou volbou. Je to jazyk, který se rychle naučíš a má široké spektrum využití. Python se využívá v oblastech jako web development, automatizace, analýza dat a mnoho dalších. Tento jazyk je považován za skvělý start pro začínající programátory, kteří se začínají učit své první kódy.

Závěrem, neexistuje jedna správná cesta v IT. Je důležité najít oblast, která ti přináší radost a splňuje tvoje zájmy a schopnosti. Přestože Software Tester může být skvělým vstupem, vždy máš možnost prozkoumat další možnosti, jako jsou Java, JavaScript, Data Science, UX/UI Design a Python. Vyber si cestu, která ti bude nejvíce vyhovovat, a neboj se objevovat nové obzory v IT světě!

Rádi s tebou vše individuálně zkonzultujeme a s výběrem té správné cesty ti v naší akademii pomůžeme.


Zaregistrovat se na bezplatný webinář