SDA / Nechej si svůj vstup do IT financovat úřadem práce

Nechej si svůj vstup do IT financovat úřadem práce

Proč byste měli zvážit vstup do IT?

Vstup do světa informačních technologií (IT) se může zdát náročný, ale je to krok, který nabízí nespočet příležitostí. A co víc? Pro změnu svojí kariéry můžeš využít projekt “Jsem v kurzu” a své studium si nechat zafinancovat úřadem práce. Tento projekt umožňuje uchazečům o zaměstnání absolvovat kurzy zdarma, přičemž některé z nich dokonce vedou k akreditaci, což může výrazně zvýšit vaše šance na trhu práce.

Proč IT?

  1. Dynamický růst a poptávka po odbornících
    IT sektor je jedním z nejrychleji rostoucích odvětví na světě. S přechodem do digitální éry roste poptávka po odbornících, kteří dokážou pracovat s daty, programovat, testovat software a vytvářet inovativní technologie. Nástup nových technologií jako je umělá inteligence, automatizace a cloud computing zajišťuje, že IT profese budou nadále hrát klíčovou roli v moderním světě.
  2. Vysoké platy a možnosti kariérního růstu
    Profese v IT patří mezi nejlépe placené na trhu práce. Například software testeři nebo odborníci na datovou vědu mohou očekávat velmi konkurenceschopné platy, které se s narůstajícími zkušenostmi dále zvyšují. S širokou nabídkou certifikací a akreditovaných kurzů je navíc možné získat dovednosti, které vám umožní rychle postupovat na vyšší kariérní pozice.
  3. Flexibilita a pracovní svoboda
    Mnoho IT profesí nabízí možnost pracovat na dálku nebo jako freelancer. To znamená, že můžete pracovat z domova, cestovat a přitom vykonávat svou práci. Tento benefit je zejména lákavý pro ty, kteří hledají větší pracovní svobodu a flexibilitu.

Jaké IT pozice jsou nejžádanější na trhu?

1. Software tester
Tato pozice je neustále vysoce žádaná, protože každá firma vyvíjející software potřebuje testovat své produkty, aby zajistila jejich správné fungování. Software testeři kontrolují kvalitu kódu a hledají chyby ještě předtím, než je software vydán.

2. Data Science
Odborníci na zpracování dat jsou stále více ceněni, jelikož firmy spoléhají na analýzu dat pro strategické rozhodování. Datový věděc se zaměřuje na analýzu obrovských objemů dat, vyvozování závěrů a hledání nových příležitostí pro zlepšení procesů nebo ziskovosti firem.

3. Python developer
Python patří mezi nejoblíbenější a nejžádanější programovací jazyky. Je všestranný a používá se v oblastech jako je webový vývoj, automatizace, umělá inteligence a vědecké výpočty. Python programátoři jsou velmi ceněni a často velmi dobře placeni.

4. AI Engineer
Pozice AI Engineer je jednou z nejžádanějších profesí budoucnosti. AI inženýři se zaměřují na vývoj algoritmů pro strojové učení a inteligentní systémy, které se učí z velkých objemů dat a dokážou dělat samostatná rozhodnutí. Využití umělé inteligence roste napříč odvětvími, ať už jde o autonomní systémy, chytré asistenty nebo analýzu dat. Tato pozice spojuje programování, statistiku a machine learning, a nabízí tak široké možnosti uplatnění v technologických firmách.

Predikce na rok 2025

Do roku 2025 se očekává, že poptávka po IT odbornících bude nadále růst. Podle analýz Evropské komise a českého Úřadu práce bude trh stále více potřebovat odborníky na kybernetickou bezpečnost, umělou inteligenci, datovou analýzu a softwarový vývoj. Firmy budou dále automatizovat a digitalizovat své procesy, což bude vytvářet nová pracovní místa v oblastech IT.

Jak probíhá financování kurzu od úřadu práce?

1. Přihlas se na vzdělávací webinář
Než si vybereš konkrétní kurz, doporučujeme se přihlásit na vzdělávací webinář, který ti představí jednotlivé IT obory, jejich obsah a výhody. Zjistíš zde více o různých pozicích a můžeš si udělat představu, co je pro tebe to pravé.

2. Vyplň přihlášku a žádost o financování
Po výběru kurzu vyplníš přihlášku a žádost o financování úřadem práce. Tento formulář poputuje na úřad práce.

3. Počkej na schválení od úřadu práce
Úřad práce tvoji žádost posoudí a pokud splníš kritéria, schválí financování kurzu. Poté už ti stačí jen začít s kurzem.

4. Nastup na kurz a slož závěrečnou zkoušku
Kurzy jsou zakončeny závěrečnou zkouškou, po jejímž úspěšném absolvování dostane úřad práce informaci o tvém výsledku a celý kurz proplatí.

Závěr

Pokud zvažuješ kariéru v IT, teď je ten správný čas se do toho pustit. Program „Jsem v kurzu“ poskytuje jedinečnou možnost financovat vzdělání v oboru, který má obrovskou budoucnost. Nejenže získáš cenné dovednosti, ale taky si otevřeš dveře k práci s vysokým výdělkem a flexibilitou. Využij tuto příležitost, přihlas se na kurz a začni budovat svoji budoucnost v IT ještě dnes!

Podívej se na vzdělávací webináře.